• Vastliggende pagina
 • Info
 • Bijlages

Niet getest voor nieuwste versie: Dit artikel is niet getest voor de nieuwste versie.
Voeg de verschillen in de nieuwe versie toe aan het artikel. Meer info...

Ubuntu installeren in Windows

Dit document beschrijft hoe Ubuntu op een eenvoudige en veilig manier geïnstalleerd kan worden met Wubi. Eveneens worden tips en problemen beschreven.

 • wubi_logo.png

 • Warning /!\ Vanaf Ubuntu versie 13.04 (april 2013) kan de Wubi niet meer worden gebruikt om Ubuntu te installeren.

 • Warning /!\ Windows 8 wordt niet door Wubi ondersteund.

 • Bij een upgrade naar Windows 8 op een computer met BIOS firmware kan Wubi nog steeds werken maar geeft problemen met Windows 8 hybrid-sleep.

Met Wubi kan Ubuntu veilig met een Windows programma geïnstalleerd worden. Na de installatie zal er tijdens het starten een keuzemenu komen om Windows of Ubuntu te kiezen als besturingssysteem: een "dualboot".

Het is NIET nodig om de harde schijf te partitioneren of een CD te branden.

Het Wubi installatieprogramma zal het Ubuntu besturingssysteem onafhankelijk van het aanwezige Windows besturingssysteem installeren.

Wubi (en daarmee de Ubuntu installatie) kan als ieder ander Windows programma weer gewist worden.

Het Wubi installatieprogramma zal een Windows bestand (in c:\ubuntu) maken die door het Ubuntu besturingssysteem als schijfpartitie gebruikt worden.

Wubi kan gebruikt worden met Windows 2000, XP, Vista en Windows 7. Wubi vereist een computer met minimaal 384MB geheugen en minimaal 5GB vrije diskruimte.

Er is een keerzijde, de prestaties van de schijf zijn iets minder dan van een installatie op een aparte schijfpartitie. Voor blijvend gebruik van Ubuntu is daarom in veel gevallen installatie op een aparte schijfpartitie aan te bevelen. Kijk op installatie wiki.

 • Warning /!\ In documentatie en op fora wordt vaak uitgegaan van een niet-Wubi installatie. Met name instructies voor het herstel met behulp van een LiveCD zijn anders voor een met Wubi geïnstalleerd systeem. Geef bij een installatie vraag op het forum duidelijk aan dat het een Wubi installatie is.

Installatie

Installatieprogramma

Download het installatieprogramma voor de laatste Ubuntu versie van de website: http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/windows-installer.

Ander versie kunt u downloaden van http://nl.releases.ubuntu.com. Kies de gewenste versie van Ubuntu en download wubi.exe (staat onderaan)

Als het wubi installatieprogramma wordt gestart om Ubuntu in Windows te installeren komt een scherm met installatievragen.

Installatie vragen

Het invulscherm met vragen over de wubi installatie:

 • wubiinstallatie1204.png

 • kies eventueel voor een andere schijf waarop Wubi moet worden geïnstalleerd,
 • wijzig eventueel de grootte van de virtuele schijf die zal worden gebruikt voor de installatie van Ubuntu,
 • kies als bureaubladomgeving Ubuntu of selecteer Kubuntu of Xubuntu of een andere ondersteunde derivaat van Ubuntu om deze te installeren met Wubi,
 • stel een taal, type een gebruikersnaam en (2x) een wachtwoord in,

Als u na het invullen van deze vragen op Installeren drukt zal de Ubuntu software (ongeveer 700MB) vanaf internet worden gedownload, afhankelijk van de internetverbinding kan dit enige tijd duren!

 • download1204.png Info <!> Mogelijk moet u toestaan dat er verbinding met het internet wordt gemaakt door programma pyrun.exe om de download te starten.

 • pyrun_exe.png

Na het downloaden zal u gevraagd worden de computer opnieuw op te starten.

 • wubi_herstart.png

Na de herstart zal er een extra opstart optie zijn voor Ubuntu.

Ga met de pijltjestoetsen naar "Ubuntu" en druk op Enter om het installatieprogramma te starten.

Dit kan enige tijd duren. Dit is een geheel geautomatiseerde procedure.

 • opstart_menu.png

Het installatieprogramma zal een bestand in c:\ubuntu\disks\ gebruiken als schijfpartitie om Ubuntu te installeren.

Ubuntu wordt nu geïnstalleerd op uw computer! Na de installatie en een herstart van de computer kunt u Ubuntu gebruiken als een dual-boot optie naast Windows.

Na de installatie kunt u eventueel hier enkele stappen volgen die uw systeem helemaal afwerken.

CD

Vanaf versie 12.04 LTS bevat de Ubuntu LiveCD geen Wubi installatieprogramma meer. In de oudere versies kan Wubi ubuntu installeren vanaf de Live CD, bijvoorbeeld om te installeren op een computer zonder internetverbinding.

Als er een cd gebruikt wordt, dubbelklik dan op het Wubi icoon om de installatie te starten:

 • ubuntu-menu.png

Kies in het menu voor 'Binnen Windows installeren' voor een wubu installatie.

Na het invullen van de installatievragen zal Ubuntu vanaf de CD worden gekopieerd.

 • wubivancd.png

Gebruik

Om Ubuntu te gebruiken moet in het opstartmenu gekozen worden voor Ubuntu.

 • opstart_menu.png

De bestanden van de windows schijfpartitie zijn in Ubuntu beschikbaar in de map /host (via Bestandsbeheer of Locaties → Computer → Bestandssysteem → host).

 • De slaapstand kan niet worden gebruikt als Ubuntu is geïnstalleerd met Wubi.

Wissen

De Ubuntu installatie kan via het windows besturingssysteem worden gewist door in het Windows configuratiescherm te kiezen voor Software en het programma Ubuntu te verwijderen:

 • software.png

 • De Ubuntu installatie zal ook gewist worden als Windows opnieuw geïnstalleerd wordt.

Meer informatie

Problemen

 • Een veel voorkomende oorzaak van problemen met een Wubi-installatie is het niet goed afsluiten van de computer. Probeer altijd de computer op een normale manier uit te schakelen. Bij problemen kan het systeem soms toch normaal worden afgesloten door kort op de aan/uit knop te drukken. Is dit echt niet mogelijk (bijvoorbeeld als de aan/uit knop lang moest worden ingedrukt) start dan eerst op met het Windows besturingssysteem om de Windows schijfpartitie (ntfs) op fouten te controleren. Daarna kan Ubuntu gekozen worden om het (virtuele) Ubuntu bestandssyssteem te controleren. Zie ook de (Engelstalig) Wubi Guide

 • Slechte prestaties van de hardeschijf wordt meestal veroorzaakt door fragmentatie of als de computer te weinig werkgeheugen heeft. Defragmenteer eventueel de hardeschijf voor het installeren met Wubi.
 • Bij het gebruik van een FAT32 partitie is de maximale omvang van de virtuele Ubuntu schijf 4GB, te klein voor een normale installatie van Ubuntu met Wubi.
 • Als de installatie wordt onderbroken kan deze opnieuw wordt gestart door in Windows nogmaals het Wubi installatieprogramma te starten. Eventueel stelt het Wubi installatieprogramma voor om eerst de vorige installatie te wissen.

LiveCD

Als Ubuntu niet meer gestart kan worden is toegang tot de Ubuntu schijf mogelijk door de computer met een LiveCD op te starten.

Open een Terminalvenster (Applications → Accessories → Terminal).

Koppel de hardeschijf met de opdrachten:

sudo mkdir /win
sudo mount /dev/sda1 /win

Vervang sda1 in bovenstaande voorbeeld door de juiste schijfpartitie (in sda1 staat de 'a' voor de 1e schijf en '1' voor het nummer van de schijfpartitie).

De door Wubi gemaakte schijf kan op fouten gecontroleerd worden met de opdracht:

 • sudo fsck /win/ubuntu/disks/root.disk

Deze schijf kan gekoppeld worden met de opdrachten:

 • sudo mkdir /wubidisk
  sudo mount -o loop /win/ubuntu/disks/root.disk /wubidisk

De gegevens op de schijf zijn nu aanwezig in de map /wubidisk.


CC-BY-SA

CategoryInstallatie

InstallatieWubi (laatst bewerkt op 2011-09-16 19:54:50 door testcees)