[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx) installeren

Dit document beschrijft hoe Ubuntu 10.04 Lucid Lynx 10.04 LTS geïnstalleerd kan worden. Eveneens worden tips en problemen beschreven.

Voorbereiding

Stap 1: Taal

Leg de Ubuntu cd/dvd in de speler en herstart uw computer. Nu zou het startscherm van Ubuntu moeten verschijnen, waarin u de taal kunt selecteren om Ubuntu uit te proberen of te installeren.

livecdmenu.png

Info (!) Kies eerst Try Ubuntu 10.04 om Ubuntu te proberen en vast te stellen of de belangrijkste hardware werkt.

Kies vervolgens installeren.

Stap 2: Locatie

Voor de installatie kunt u uw locatie opgeven om de tijdzone in te stellen. Kies de stad die het dichtst bij gelegen is, dat kan door op de kaart de juiste plaats aan te duiden of door onderaan een stad te selecteren. Druk daarna Vooruit.

kieslocatie.png

Stap 3: Toetsenbord

De volgende stap is het selecteren van uw toetsenbordindeling; de standaardkeuze is gebaseerd op degene die u koos in het opstartmenu. Voor Nederland is de standaard indeling "USA - International (with dead keys)".

U kunt de indeling testen door onderaan te verifiëren of de tekst die verschijnt overeenstemt met de toetsen die u indrukte. Als u klaar bent, druk op Vooruit.

kiestoetsenbord.png

Stap 4: Schijfruimte

U kunt er voor kiezen om de gehele schijf voor Ubuntu te gebruiken. Als er al een besturingssysteem (Windows?) aanwezig is zal de installatieprocedure voorstellen deze naast elkaar te installeren. En als er onvoldoende vrije ruimte beschikbaar is om Ubuntu te installeren zal worden voorgesteld om een bestaande partitie te verkleinen.

Met de schuifbalk onderin kan worden ingesteld hoeveel ruimte voor Ubuntu vrij gemaakt moet worden. Het absolute minimum is 4 GB, maar voor een normaal werkend systeem is minimaal 8GB nodig.

Als de instellingen juist zijn, druk op Vooruit.

schijfruimtevoorbereiden.png

schijfruimtebevestigen.png

Stap 5: Profiel

Tenslotte nog wat persoonlijke informatie om uw computer te configureren. Zorg dat u uw wachtwoord niet vergeet, u zult dit later nog nodig hebben!

Indien u de enige gebruiker van de computer bent kunt u desgewenst onderaan kiezen om automatisch in te loggen na het opstarten.

Er kan ook gekozen worden om de home-map (de map met gebruikersgegevens) versleuteld op te slaan. Deze versleuteling is afhankelijk van een 'wachtwoordzin'. Vergeet vooral niet deze 'wachtwoordzin' te noteren nadat de installatie is afgerond. Kijk eventueel hier voor meer informatie.

Als u alle gegevens hebt ingegeven, druk op Vooruit.

wiebentu.png

Stap 6: Windows-gegevens overzetten

Als er een Windows-installatie wordt gevonden kan op het volgende scherm worden aangegeven van welke Windows-gebruikers gegevens overgezet moeten worden. Selecteer de gebruikersaccounts die u wilt importeren en druk op Vooruit.

overzetten.png

Stap 7: Bevestiging

U krijgt een laatste overzicht; indien u ermee akkoord gaat drukt u rechts onderaan op Installeren om de installatie te starten.

bevestiging.png

Het systeem wordt nu geïnstalleerd; de lengte van het proces hangt af van de snelheid van uw computer; reken op een moderne machine ongeveer een half uur. Ondertussen zal enige informatie over Ubuntu en geïnstalleerde programma's worden getoond. Als u die allemaal doorleest krijgt u een introductie op Ubuntu.

Herstart uw computer

U wordt verwittigd als de installatie afgerond is; kies voor Nu herstarten om de computer opnieuw op te starten.

voltooid.png

Haal de cd uit de lade als daarom gevraagd wordt en druk 'Nu herstarten'.

Gefeliciteerd, u hebt nu Ubuntu geïnstalleerd op uw computer! Na de installatie kunt u hier enkele stappen volgen die uw systeem helemaal afwerken.

Uitgave-opmerkingen


CategoryInstallatie

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:54