• Vastliggende pagina
  • Info
  • Bijlages

Geen ondersteunde Versie: Dit artikel betreft een niet ondersteunde versie van Ubuntu. Meer info...

Ubuntu 9.10 (Karmic Koala) installeren

Dit document beschrijft hoe Ubuntu 9.10 Karmic Koala geïnstalleerd kan worden. Eveneens worden tips en problemen beschreven.

Voorbereiding

  • Er moet een back-up (reservekopie, red.) worden gemaakt van uw belangrijke bestanden, zoals foto's, documenten, muziek, enzovoorts.
  • Zorg dat u een kopie van Ubuntu 9.10 op cd/dvd hebt. Op deze pagina staat beschreven hoe u Ubuntu kunt verkrijgen.

  • Zorg bij voorkeur voor een bedrade internetaansluiting zodat direct de laatste wijzigingen aangebracht kunnen worden.

Controleer de cd op fouten

Leg de cd van Ubuntu in de speler, en herstart uw computer. Nu zou het startscherm van Ubuntu moeten verschijnen, waarin u de gewenste taal voor Ubuntu kunt kiezen. Selecteer Nederlands (gebruik de pijltjestoetsen om te navigeren en Enter om te selecteren) of een andere taal naar keuze.

Indien uw computer niet van de cd opstart moet u uw cd-rom-station vóór de harde schijf instellen in de opstartvolgorde van uw computer. De opstartvolgorde kunt u veranderen in het BIOS.

livecdstartmenu.png

Kies in het menu voor CD-ROM op fouten controleren.

kiescdromopfoutencontroleren.png

Na de controle kunt u de computer herstarten door op een willekeurige toets te drukken.

controleafgerond.png

Kies wederom uw taal en druk eventueel op F3 om de juiste toetsenbordindeling te laden.

kiesF3toetsenbord.png

Installatie

Ga met de pijltjestoetsen naar Installeer Ubuntu en druk op Enter om het installatieprogramma te starten.

Info (!) Kies eerst Ubuntu uitproberen zonder te installeren als u wilt uitproberen of Ubuntu functioneert op uw computer. Als u dit hebt gedaan kunt u de installatie starten met het pictogram op het bureaublad.

installeerubuntu.png

Stap 1: Taal

Bevestig (of wijzig) de taal waarin het installatieprogramma wordt uitgevoerd en druk op de knop Vooruit.

installatietaal.png

Stap 2: Locatie

U moet nu uw locatie opgeven, deze is nodig om de tijdzone in te stellen. Kies de stad die het dichtst bij uw huidige locatie gelegen is; dat kan door op de kaart de juiste plaats aan te duiden of door onderaan de gewenste stad te selecteren uit de lijst. Druk daarna op Vooruit.

kieslocatie.png

Stap 3: Toetsenbord

De volgende stap is het selecteren van uw toetsenbordindeling, de standaardkeuze is gebaseerd op uw keuze in het opstartmenu. Voor Nederland is de geschikte indeling meestal "USA - International (with dead keys)", voor België eenvoudigweg "Belgium".

U kunt de indeling testen door onderaan te verifiëren of de tekst die verschijnt overeenstemt met de toetsen die u indrukte. Als u klaar bent, druk op Vooruit.

kiestoetsenbord.png

Stap 4: Schijfruimte

U kunt er voor kiezen om de gehele schijf voor Ubuntu te gebruiken. Als er al een besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows) aanwezig is zal de installatieprocedure voorstellen om deze naast elkaar te installeren. Als er onvoldoende vrije ruimte beschikbaar is om Ubuntu te installeren zal worden voorgesteld om een bestaande partitie te verkleinen.

Met de schuifbalk onderin kan worden ingesteld hoeveel ruimte voor Ubuntu vrij gemaakt moet worden. Het absolute minimum is 4 GB, maar voor een normaal werkend systeem is minimaal 8GB nodig.

Als de instellingen juist zijn, druk op Vooruit.

schijfruimtevoorbereiden.png

Stap 5: Profiel

Tenslotte moet Ubuntu nog wat informatie hebben om uw computer te configureren. Vul alle velden in en zorg dat u uw gebruikersnaam en wachtwoord niet vergeet; u zult ze later nog vaak nodig hebben.

Indien u de enige gebruiker van de computer bent kunt u desgewenst onderaan kiezen om automatisch in te loggen na het opstarten, normaal moet u altijd uw gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om in te loggen.

Er kan ook gekozen worden om de home-map (de map met gebruikersgegevens) versleuteld op te slaan. Deze versleuteling is afhankelijk van een 'wachtwoordzin'. Vergeet vooral niet deze 'wachtwoordzin' te noteren nadat de installatie is afgerond. Kijk eventueel hier voor meer informatie.

Als u alle gegevens juist hebt ingegeven, druk op Vooruit.

wiebentu.png

Stap 6: Windows-gegevens overzetten

Als er een Windows-installatie wordt gevonden kan op het volgende scherm worden aangegeven van welke Windows-gebruikers gegevens overgezet moeten worden. Selecteer de gebruikersaccounts die u wilt importeren en druk op Vooruit.

overzetten.png

Stap 7: Bevestiging

U krijgt een laatste overzicht; indien u ermee akkoord gaat drukt u rechts onderaan op Installeren om de installatie te starten.

bevestiging.png

Klik en wijzig eventueel de Geavanceerde instellingen.

geavanceerde_instellingen.png

Het systeem wordt nu geïnstalleerd; de duur van het proces hangt van de snelheid van uw computer; reken bij een moderne machine op ongeveer een half uur. Ondertussen zal enige informatie over Ubuntu en geïnstalleerde programma's worden getoond. Als u deze allemaal doorleest krijgt u een goede introductie op Ubuntu.

laatste_slide.png

Herstart uw computer

U wordt verwittigd als de installatie afgerond is; kies voor Nu herstarten om de computer opnieuw op te starten.

voltooid.png

Haal de cd uit de lade als daarom gevraagd wordt en druk 'Nu herstarten'.

Gefeliciteerd, u hebt nu succesvol Ubuntu geïnstalleerd op uw computer! Na de installatie kunt u hier enkele stappen volgen die uw systeem helemaal afwerken.

Release Notes

Ubuntu 9.10 (Nederlandstalige) release notes


CategoryInstallatie

InstallatieDesktopKarmic (laatst bewerkt op 2010-11-30 09:53:08 door rachidbm)