• Vastliggende pagina
 • Info
 • Bijlages
Verschillen tussen versies 2 en 15 (omvat 13 versies)
Versie 2 sinds 2009-10-24 10:07:31
Grootte: 6449
Auteur: testcees
Commentaar:
Versie 15 sinds 2012-10-20 15:02:31
Grootte: 40
Auteur: testcees
Commentaar:
Verwijderingen worden op deze manier gemarkeerd. Toevoegingen worden op deze manier gemarkeerd.
Regel 1: Regel 1:
## Er zijn bewust schermafbeeldingen gebruik van de installatie na de keuze "uitproberen". Deze afbeeldingen zijn kleiner en passen daarom beter om de wiki zo kort mogelijk te houden.
{{{#!wiki warning
Dit artikel heeft betrekking op een '''proefversie''' van Ubuntu versie 9.10 (Karmic). De definitieve Ubuntu versie 9.10 wordt verwacht op 29 oktober 2009.<<BR>>Er is een Release Candidate '''proefversie''' beschikbaar op http://cdimage.ubuntu.com/releases/9.10/rc/
}}}= Ubuntu 9.10 (Karmic Koala) installeren =
 . <<GeschiktVoor("ubuntu","9.10")>>

Dit document beschrijft hoe Ubuntu 9.10 Karmic Koala geïnstalleerd kan worden. Eveneens worden tips en problemen beschreven.

== Voorbereiding ==
 * Er moet een back-up (reservekopie, red.) worden gemaakt van uw belangrijke bestanden, zoals foto's, documenten, muziek, enzovoorts.

 * Zorg dat u een kopie van Ubuntu 9.10 op cd/dvd hebt. Op [[UbuntuDownloaden|deze pagina]] staat beschreven hoe u Ubuntu kunt verkrijgen.

 * Zorg bij voorkeur voor een bedrade internetaansluiting zodat direct de laatste wijzigingen aangebracht kunnen worden.

== Controleer de cd op fouten ==
Leg de cd van Ubuntu in de speler, en herstart uw computer. Nu zou het startscherm van Ubuntu moeten verschijnen, waarin u de gewenste taal voor Ubuntu kunt kiezen. Selecteer '''Nederlands''' (gebruik de pijltjestoetsen om te navigeren en Enter om te selecteren) of een andere taal naar keuze.

Indien uw computer niet van de cd opstart moet u uw cd-rom-station vóór de harde schijf instellen in de opstartvolgorde van uw computer. Deze kan u veranderen in het BIOS.

{{attachment:livecdstartmenu.png}}

Kies in het menu voor '''CD-ROM op fouten controleren'''.

{{attachment:kiescdromopfoutencontroleren.png}}

Na de controle kan u de computer herstarten door op een willekeurige toets te drukken.

{{attachment:controleafgerond.png}}

Kies wederom uw taal en druk eventueel op F3 om de juiste toetsenbordindeling te laden.

{{attachment:kiesF3toetsenbord.png}}

== Installatie ==

Ga met de pijltjestoetsen naar '''Installeer Ubuntu''' en druk op Enter om het installatieprogramma te starten.

(!) Kies eerst '''Ubuntu uitproberen zonder te installeren''' als u wilt uitproberen of Ubuntu functioneert op uw computer. Als u dit heeft gedaan kunt u de installatie starten met het pictogram op het bureaublad.

{{attachment:installeerubuntu.png}}

=== Stap 1: Taal ===
Bevestig (of wijzig) de taal waarin het installatieprogramma wordt uitgevoerd en druk op de knop '''Vooruit'''.

{{attachment:installatietaal.png}}

=== Stap 2: Locatie ===
U moet nu uw locatie opgeven, deze is nodig om de tijdzone in te stellen. Kies de stad die het dichtst bij uw huidige locatie gelegen is, dat kan door op de kaart de juiste plaats aan te duiden of door onderaan de gewenste stad te selecteren uit de lijst. Druk daarna op '''Vooruit'''.

{{attachment:kieslocatie.png}}

=== Stap 3: Toetsenbord ===
De volgende stap is het selecteren van uw toetsenbordindeling, de standaardkeuze is gebaseerd op degene die u koos in het opstartmenu. Voor Nederland is de geschikte indeling meestal "USA - International (with dead keys)", voor België eenvoudigweg "Belgium".

U kunt de indeling testen door onderaan te verifiëren of de tekst die verschijnt overeenstemt met de toetsen die u indrukte. Als u klaar bent, druk op '''Vooruit'''.

{{attachment:kiestoetsenbord.png}}

=== Stap 4: Schijfruimte ===
U kan er voor kiezen om de gehele schijf voor Ubuntu te gebruiken. Als er al een besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows) aanwezig is zal de installatieprocedure voorstellen deze naast elkaar te installeren. Als er onvoldoende vrije ruimte beschikbaar is om Ubuntu te installeren zal worden voorgesteld een bestaande partitie te verkleinen.

Met de schuifbalk onderin kan worden ingesteld hoeveel ruimte voor Ubuntu vrij gemaakt moet worden. Het absolute minimum is 4 GB, maar voor een normaal werkend systeem is ''minimaal'' 8GB nodig.

Als de instellingen juist zijn, druk op '''Vooruit'''.

{{attachment:schijfruimtevoorbereiden.png}}

=== Stap 5: Profiel ===
Tenslotte moet Ubuntu nog wat informatie hebben om uw computer te configureren. Vul alle velden in en zorg dat u uw gebruikersnaam en wachtwoord niet vergeet, u zult ze later nog vaak nodig hebben.

Indien u de enige gebruiker van de computer bent kunt u desgewenst onderaan kiezen om automatisch in te loggen na het opstarten, normaal moet u altijd uw gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om in te loggen.

Er kan ook gekozen worden om de home-map (de map met gebruikersgegevens) versleuteld op te slaan. Deze versleuteling is afhankelijk van een 'wachtwoordzin'. Vergeet vooral niet deze 'wachtwoordzin' te noteren nadat de installatie is afgerond. Kijk eventueel [[community/DirectDoen#A.27wachtwoordzin.27|hier]] voor meer informatie.

Als u alle gegevens juist heeft ingegeven, druk op '''Vooruit'''.

{{attachment:wiebentu.png}}

=== Stap 6: Windows-gegevens overzetten ===
Als er een Windows-installatie wordt gevonden kan op het volgende scherm worden aangegeven van welke Windows-gebruikers gegevens overgezet moeten worden. Selecteer de gebruikersaccounts die u wilt importeren en druk op '''Vooruit'''.

{{attachment:overzetten.png}}

=== Stap 7: Bevestiging ===
U krijgt een laatste overzicht, indien u akkoord bent drukt u rechts onderaan op '''Installeren''' om de installatie te starten.

{{attachment:bevestiging.png}}

Klik en wijzig eventueel de Geavanceerde instellingen.

{{attachment:geavanceerde_instellingen.png}}

Het systeem wordt nu geïnstalleerd, de lengte van het proces hangt van de snelheid van uw computer, reken op een moderne machine ongeveer een half uur. Ondertussen zal enige informatie over Ubuntu en geïnstalleerde programma's worden getoond. Als u deze allemaal doorleest krijgt u een goede introductie op Ubuntu.

{{attachment:laatste_slide.png}}

=== Herstart uw computer ===
U wordt verwittigd als de installatie afgerond is, kies voor '''Nu herstarten''' om de computer opnieuw op te starten.

{{attachment:voltooid.png}}

Haal de cd uit de lade als daarom gevraagd wordt en druk 'Nu herstarten'.

Gefeliciteerd, u heeft nu succesvol Ubuntu geïnstalleerd op uw computer! Na de installatie kunt u [[community/DirectDoen|hier]] enkele stappen volgen die uw systeem helemaal afwerken.

----
CategoryInstallatie
<<Include(InstallatieDesktopQuantal)>>

Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) installeren

Deze wiki beschrijft hoe Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal geïnstalleerd kan worden.

Info (!) Na de installatie kunt u hier enkele stappen volgen die uw systeem helemaal afwerken.

Algemeen

 • Er moet een back-up (reservekopie, red.) zijn van uw belangrijke bestanden, zoals foto's, documenten, muziek, enzovoorts.

 • Info (!) Het Ubuntu schijfkopiebestand is 800MB groot en past, in tegenstelling tot voorgaande versies, niet op een CD.

 • Info (!) voor een Wubi-installatie is een DVD of USB-stick niet noodzakelijk.

 • Zorg bij voorkeur voor een bedrade internetaansluiting om tijdens de installatie de laatste updates te downloaden.
 • Gebruik de 64-bit versie voor nieuwe computers (vanaf 2010) met een Windows 8 logo of UEFI firmware. Meer (Engelstalige) informatie op https://help.ubuntu.com/community/UEFI.

Voor installatie met het Windows installatieprogramma zie Wubi-installatie. De Wubi-installatie is vooral bedoelt om Ubuntu uitgebreid uit te proberen. Voor blijvend gebruik kunt U Ubuntu beter als zelfstandig besturingssysteem installeren.

 • Warning /!\ Wubi werkt NIET op een nieuwe computer met een Windows 8 logo of UEFI firmware. Installer dan de Ubuntu 64-bit versie op een eigen partitie. Voor meer (Engelstalige) informatie https://help.ubuntu.com/community/UEFI

Met Wubi kan Ubuntu veilig met een Windows programma geïnstalleerd worden. Na de installatie zal er tijdens het starten een keuzemenu komen om Windows of Ubuntu te kiezen als besturingssysteem: een "dualboot".

Om Ubuntu als zelfstandig besturingssysteem te installeren moet u de computer herstarten vanaf de DVD of USB-stick. Dit artikel gaat er van uit dat u hier voor kiest.

Voorbereiding

Controleer, bij problemen of voor de zekerheid, de DVD op fouten. Leg de Ubuntu DVD in de speler en herstart uw computer.

 • Info (!) Indien uw computer niet van de DVD of USB-stick opstart moet u de opstartvolgorde van uw computer anders instellen. De opstartvolgorde kunt u veranderen in het BIOS.

 • Druk op de spatiebalk tijdens het opstarten.

 • Kies uw taal.
 • In het volgende menu kan u ervoor kiezen de schijf op fouten te controleren:
 • opstart_spatiebalk.png

Opstarten

Leg de Ubuntu DVD in de speler, of sluit de USB-stick aan, en herstart uw computer.

 • Info (!) Indien uw computer niet van de DVD of USB-stick opstart moet u de opstartvolgorde van uw computer anders instellen. De opstartvolgorde kunt u veranderen in het BIOS.

 • Druk op de spatiebalk tijdens het opstarten.

 • Kies uw taal.
 • In het volgende menu kan u ervoor kiezen de Ubuntu uit te proberen zonder te installeren of om Ubuntu direct te installeren.

Als u er voor kiest Ubuntu uit te proberen krijgt u een vergelijkbare Ubuntu Unity desktop te zien.

quantalwelkomdesktop.png

Probeer vast te stellen dat de belangrijkste hardware werkt.

Installeren

(i) ook als u eerder voor direct installeren heeft gekozen krijgt u in de volgende installatievensters

Druk op het desktopicoon Ubuntu 12.10 installeren om de installatie te starten.

 • installerenicoon1210.png

Na het welkomsscherm met een mogelijkheid een andere taal te kiezen wordt een venster getoond om de installatie voor te bereiden:

 • voorbereiden1210.png

 • Start de installatie niet als de computer op een accu werkt.

 • Installeren zonder internetverbinding is mogelijk maar als er een verbinding is met het internet vink dan Updates downloaden tijdens de installatie aan.

 • Als er internetverbinding is kunt u de opties aanvinken om extra software van derden te installeren voor het gebruik veel gebruikte multimedia.

Kies Verder om de installatie te vervolgen.

Schijfruimte toewijzen

Dit onderdeel is afhankelijk van uw situatie. Wilt U Ubuntu te installeren naast een aanwezige Windows besturingssysteem of een aanwezige Ubuntu installatie vervangen.

 • Geef optioneel aan of U versleuteling of LVM wil gebruiken.
 • Voor bijzondere configuraties kiest u voor Iets anders om de partities handmatig in te delen.

Bijvoorbeeld:

 • naast.png

of, als u al eerder Ubuntu heeft geïnstalleerd kunt u er voor kiezen deze te upgraden of te vervangen:

 • upgrade.png (i) Kies Iets anders als u zelf de partitie voor de GRUB opstartlader wil opgeven. Warning /!\ Let op de waarschuwing in de beschrijving van de keuze, deze keuze wist aanwezige bestanden.

Kiest u voor installatie naast een ander besturingssysteem, dan zal een venster worden getoond voor het verdelen van de schijfruimte tussen beide besturingssystemen.

 • verdelen.png

 • Met de schuifbalk in het midden kan worden ingesteld hoeveel ruimte voor Ubuntu vrij gemaakt moet worden. Het minimum is 5GB, maar voor een normaal werkend desktopsysteem is meer dan 8GB nodig.

Kiest u voor Iets anders kunt u handmatig de grootte van bestaande partities aanpassen om ruimte te maken voor de installatie van Ubuntu. Klik een bestaande partitie aan, wijzig de Size en druk op OK. Het aanpassen van de grootte kan lang duren!

 • resize.png

Bent u tevreden over de verdeling druk dan op Nu installeren.

Er zal een waarschuwing komen dat veranderingen worden aangebracht aan de schijf.

 • doorgaan.png

 • Info <!> Het aanpassen van de partitiegrootte kan lang duren!

Locatie

Tijdens het installeren worden een aantal vragen gesteld om het systeem te configureren. U kan uw locatie opgeven om de tijdzone in te stellen. Kies de stad die het dichtst bij gelegen is, dat kan door op de kaart de juiste plaats aan te duiden of door onderaan een stad te selecteren. Druk daarna Verder.

 • kieslocatie.png

 • Onderin het venster wordt de voortgang van het installeren getoond.Dit is een onafhankelijk proces dus neem gerust de tijd om de installatievragen te beantwoorden.

Toetsenbord

Selecteren van uw toetsenbordindeling, de standaardkeuze is gebaseerd op hetgeen u koos in het opstartmenu. Voor Nederland is de standaard indeling "USA - International (with dead keys)".

Eventueel kunt U de indeling testen door onderaan te verifiëren of de tekst die verschijnt overeenstemt met de toetsen die u indrukte.

Profiel

Tenslotte nog wat persoonlijke informatie om uw computer te configureren. Zorg dat u uw wachtwoord niet vergeet, u zult dit later nog nodig hebben!

 • wiebentu.png

Als u alle gegevens hebt ingegeven, druk op Vooruit.

Indien u de enige gebruiker van de computer bent kunt u desgewenst onderaan kiezen om automatisch in te loggen na het opstarten.

Er kan gekozen worden om de home-map (de map met gebruikersgegevens) versleuteld op te slaan. Deze versleuteling is afhankelijk van een 'wachtwoordzin'. Vergeet vooral niet deze 'wachtwoordzin' te noteren nadat de installatie is afgerond. Kijk eventueel hier voor meer informatie.

Afbeelding

Is een camera aangesloten kan een foto worden genomen als inlogafbeelding

 • afbeelding.png

Welkom

Zijn alle vragen ingevuld maar het installatieproces nog niet afgerond zal er een diashow worden getoond met informatie over deze Ubuntu versie. Kies met de pijlen rechts en links voor een andere dia.

Herstart uw computer

Als de installatie is afgerond wordt gevraagd de computer opnieuw op te starten.

 • voltooid.png

Haal de DVD uit de lade (of verwijder de USB-stick) als daarom gevraagd wordt en druk 'Nu herstarten'.

Gefeliciteerd, u hebt nu Ubuntu geïnstalleerd op uw computer! Na de installatie kunt u hier enkele stappen volgen die uw systeem helemaal afwerken.

Uitgave-opmerkingen

Meer bijzonderheden over Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) staan in de ReleaseNotes:


CategoryInstallatie

InstallatieDesktop (laatst bewerkt op 2018-11-10 09:05:06 door testcees)