• Vastliggende pagina
  • Info
  • Bijlages

Terug naar Workshops


Workshop Opzetten GPG en Ubuntu Code of Conduct ondertekenen

De workshop wordt gegeven in #ubuntu-nl-klas en vragen kunnen gesteld worden in #ubuntu-nl-mwanzo. Via de webchat kunt u beide kanalen binnengaan. Meer info.

Inschrijvingen voor de IRC workshop

Inschrijven

Als je een account maakt op de wiki kan je de pagina bewerken en je naam op de lijst zetten. http://wiki.ubuntu-nl.org/StartPagina?action=newaccount

naam

IRC nick

leoquant

leoquant

wanda

wanda

ron

ron

tekst volledige workshop

Welkom Deze workshop leunt erg op de zeer goede workshop die Ronnie heeft gegeven. GPG als afkorting betekent Gnu Privacy Guard De termen GPG en PGP worden vaak door elkaar gebruikt. PGP staat voor Pretty Good Privacy. En heeft toepassingen in versleutelde email onder andere. Info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pretty_Good_Privacy Wanneer je het zou gebruiken voor versleutelde mail, gebruik voor Thunderbird dan de Enigmail plugin. De les. Het aanmaken van een pgp sleutel is nodig om de COC te ondertekenen. De Code of Conduct (CoC) is een gedragscode die Ubuntu gebruikt. Zie: http://wiki.ubuntu-nl.org/community/CoC/Gedragscode Het onderteken proces bestaat uit een aantal stappen:1. Een persoonlijke GPG sleutel aanmaken.2. De sleutel publiekelijk maken. 3.De sleutel op Launchpad aan je account koppelen.4. De gedragscode ondertekenen via launchpad. Een launchpad account is dus nodig. Wanda en r0n hebben dat. En ze hebben een grafisch “hulpprogramma geinstalleerd: sleutels en wachtwoorden, vroeger heette dat Seahorse. Dat programma maakt het makkelijker sleutels te maken en te beheren.

Stap 1

Systeem -> Voorkeuren -> Wachtwoorden en Sleutels ga naar: Bestand -> Nieuw We kiezen in het nieuwe dialoog voor PGP-Sleutel Vul in het nieuwe scherm je naam, en emailadres in Klik nu op Aanmaken Het maken van de sleutel kan een tijdje duren 2048 sleutel is ok Vul een erg stevig wachtwoord in.

stap 2

de sleutel uploaden naar de sleutel server selecteer je sleutel (gewoon eenmaal erop klikken) Remote -> Sleutels synchroniseren en publiceren via het menu boven Remote -> Sleutels synchroniseren en publiceren (staat een blauwe reload icoon bij klik op sleutelservers en voeg hkp://keyserver.ubuntu.com:11371 toe als deze nog niet aanwezig is kies in de dropdown 'sleutels publiceren naar' voor "hkp://keyserver.ubuntu.com:11371" en klik dan op sluiten klik dan op synchroniseren dan gaan we nu naar Launchpad: https://launchpad.net/people/+me/+editpgpkeys het sleutel programma nog niet sluiten!

stap 3

Fingerprint De fingerprint gaan we nu opzoeken, ga naar je sleutel programma en dubbelklik op je zojuist aangemaakte sleutel, ga naar tabblad Details en daar zie je de vingerafdruk (2 regels)ziet eruit als: 691C EF29 D0A8 E96D 559A 9D06 CE7E 44F2 DDFE BAA5 Deze code mag je op de launchapd pagina plakken.(Niet de bovenstaande code dus!) klik daarna op "import key" zodra je dat hebt gedaan, wordt er een email verstuurd, dus kijk je mail na. een deel van de mail zal leesbaar uitzien ander deel zal er raar uitzien. Heeft iedereen de mail binnen? er staat in de mail een deel met '


BEGIN PGP MESSAGE


' en '


END PGP MESSAGE


' kopieer dit deel en open gedit (Toepassingen -> Hulpmiddelen -> Texteditor) Sla die op als "coc.txt" (Op je bureaublad?) dat deel is inclusief:  '


BEGIN PGP MESSAGE


' en '


END PGP MESSAGE


' open dan een terminal 'cd' naar de directory waar je het bestand hebt opgeslagen. Op bureaublad is: cd Bureaublad. en voer het volgende commando uit: gpg --decrypt coc.txt inderdaad gpg.Er wordt om je password(zin) gevraagd. Die zie je niet in de terminal. Enter. zodra het decrypten klaar is, open je het bestand coc.txt.asc en open je de link die daar in staat.

stap 4

ondertekenen. download de COC v1.1 https://launchpad.net/codeofconduct/1.1/+download sla het bestand op als "UbuntuCodeofConduct-1.1.txt" voer het volgende commando uit in de terminal: gpg --clearsign UbuntuCodeofConduct-1.1.txt geef je wachtwoord op het bestand "UbuntuCodeofConduct-1.1.txt.asc" moet nu aangemaakt zijn (in downloads) open https://launchpad.net/codeofconduct/1.1/+sign en copy/paste de volledige inhoud van UbuntuCodeofConduct-1.1.txt.asc op die webpagina en druk op continue op de pagina https://launchpad.net/people/+me/ zou dan het volgende moeten staan: "Signed Ubuntu Code of Conduct:                Yes"

log

GPGInleiding (laatst bewerkt op 2011-10-26 19:45:54 door soulzing)