[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Projecten -> Forumthema -> Meehelpen

1. Meehelpen bij het nieuwe ubuntu-nl.org website thema (Forum)

Om mee te kunnen helpen bij het maken van het nieuwe forum thema heeft u een Launchpad account nodig. Als u deze nog niet heeft, kunt u er een aanmaken op http://launchpad.net/

Om dit thema te kunnen testen en verbeteren heeft u een lokale SMF Forum installatie nodig. Dit forum moet op een webserver met PHP ondersteuning draaien. De stappen die hiervoor nodig zijn worden hieronder uitgelegd.

1.1. Webserver installeren

De forumsoftware kan op verschillende soorten webservers draaien, maar het gemakkelijkst is om een LAMP server aan te maken. Dat kan met het commando dat hieronder staat weergegeven. Meer informatie over een lamp-server kun je op de wiki vinden: Lamp

sudo tasksel install lamp-server

1.2. Forum software installeren

Zodra de webserver draait, kan de Forum-software geïnstalleerd worden. Deze kunt u downloaden op: http://download.simplemachines.org/ . Het thema zal gemaakt worden voor SMF 2.0 (welke op dit moment nog 'Release Candidate' is).

Als u op een server werkt zonder grafische omgeving kunt u het pakket met het volgende commando ophalen:

Download SMF 2.0.2 van: http://download.simplemachines.org/

Pak het gedownloade archief uit ergens in je Persoonlijke map (of een submap daarin) en maak een symbolische link naar de map /var/www (website map). Dit kun je bijvoorbeeld in de terminal met het commando:

sudo ln -s ~/map/naar/smf /var/www/smf

Nu kunt u de webserver configureren door naar de website http://localhost/smf/install.php te gaan. Volg daar de stappen om het forum in te stellen. Er zal waarschijnlijk gevraagd worden om de rechten van een aantal bestanden te wijzigen. Dit kan via nautilus, via eigenschappen -> tabblad rechten en dan de mappen zetten op Bestanden aanmaken en verwijderen voor allen of via de terminal met chmod 777 map_of_bestand

1.2.1. SMF Instellen

Wanneer de forumsoftware is geïnstalleerd dien je nog een aantal instellingen te doen.

Nederlands als taal instellen. Ga naar Admin -> Configuration -> Languages, zoek op 'dutch', en installeer de nederlandse taal

OpenID aanzetten. Ga naar Leden -> Registratie -> Instellingen, vink aan; sta gebruikers toe te registreren middels OpenID.

1.3. Werkwijze

Om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan helpen met de code zonder elkaar in de weg te zitten, is het de bedoeling dat iedereen zijn eigen wijzigingen opslaat in zijn/haar eigen launchpad pagina. Het uploaden naar de 'hoofdcode' kunnen alléén team leden. Zodra u een deel van uw code af heeft en wil dat deze opgenomen wordt in de 'hoofdcode' kun je een 'verzoek' indienen. Het team kan dit verzoek dan accepteren of wijzigen. Zodra de code in het hoofdcode is opgenomen, kunnen andere leden die code weer downloaden zodat hun eigen code ook weer up-to-date is.

De stappen die u hiervoor moet nemen staan hieronder uitgelegd.

1.4. Launchpad project downloaden

Om met launchpad (code) te communiceren is het pakket bzr (sudo apt-get install bzr) nodig. Dit pakket zorgt ervoor dat iedereen mee kan helpen aan de code. Ga met uw Terminal naar de map <smf-dir>/Themes/ en kopieer dan de volgende commando om het thema te downloaden.

(i) Deze handleiding legt de paar commando's uit die je nodig hebt om mee te werken aan dit project. Je kunt ook een grafische client installeren voor bzr (sudo apt-get install bzr-explorer).

bzr branch lp:~ubuntu-nl-artwork/ubuntu-nl-artwork/light-smf-theme

Gebruik in het vervolg bzr update (in de terminal, in de map waar de code staat) om de nieuwe wijzigingen in de hoofdcode te downloaden.

Als het goed is kunt u nu op het forum het nieuwe thema kiezen, in het admin panel en dan in "Themes and Layout".

1.5. Een afgeleide branch maken

Maak een nieuwe branche aan en geef deze de naam light-smf-theme en kies bij Branch type voor Hosted. Klik daarna op Register branch.

Zodra de branch aangemaakt is, kun je deze linken met je eigen code. (Deze link staat op de pagina waar u uitkomt na het aanmaken van de branch)

bzr push lp:~<gebruikersnaam>/ubuntu-nl-artwork/light-smf-theme --use-existing-dir

De link staat ook op de zojuist aangemaakte pagina.

In het vervolg kun je de gewijzigde code committen (uploaden naar je eigen branch) met het het commando:

bzr commit -m "beschrijving van je wijziging"
bzr push

1.6. Uploaden naar de main branch

Heeft u de code zover klaar en u vind dat deze opgenomen kan worden in de main branch, dan kunt u een 'merge proposal' doen. Het team kan dit voorstel dan accepteren, zodat iedereen deze wijziging krijgt. Ga naar https://code.launchpad.net/people/+me/ubuntu-nl-artwork/light-smf-theme en kies voor Propose for merging.

Zorg dat je code ook niet achter loopt op de main branch wanneer u een Merge Proposal doet. Zie De laatste versie gebruiken voor meer informatie

Zet ook even een berichtje op het forum, zodat ik (we/het team) er ook vanaf weten

1.7. De laatste versie gebruiken

Omdat meerdere personen aan het thema werken, moet u de lokale branch op uw pc regelmatig updaten om de laatste versie van het thema te verkrijgen. Belangrijk! Als u van plan bent om zelf veranderingen aan te brengen, doe dit dan telkens voordat u bestanden wijzigt!

bzr merge
bzr commit -m "Merged from main branch"

2022-09-08 16:54